Stadler levererar nya tåg till MGBahn

Kontraktsundertecknarna från företagen MGBahn och Stadler. (från vänster) Ivan Pfammatter, Ansgar Brockmeyer, Peter Spuhler, Fernando Lehner och Christian König. Foto: Stadler. Kredit: Christian Pfammatter

Schweiziska Matterhorn Gotthard Bahn och tillverkaren av rullande materiel Stadler har tecknat ett kontrakt om leverans av 12 stycken trevagnståg för MGBahns smalspårlinje till ett värde av 140 miljoner euro (159 miljoner USD).

Denna order är den första av två som utgör en del av MGBahn-sträckans omfattande modernisering och föryngring av dess rullande materiel. Det totala förvärvet av rullande materiel kommer att omfatta 27 fler enheter för en total kostnad av 283 miljoner euro.

- Vi är mycket nöjda med det här kontraktet och vi ser framemot nästa fas av vårt framgångsrika samarbete. Som den världsledande tillverkaren av smalspårsjärnvägar är vi stolta över att få tillverka rullande materiel för denna utmanande linjenät, Matterhorn Gotthard Bahn, konstaterade Peter Spuhler, ordförande för Stadlers förvaltningsråd.

Undertecknandet av kontraktet den 10 mars inledde den första fasen av ”tågflottans strategi 2030”. MGBahn vill förvärva totalt 27 tågsätt fram till år 2028. De nya tågen kommer att kallas för ”ORION” (Optimaler Regionalzug Im Oeffentlichen Nahverkehr - optimalt regionaltåg på det lokala kollektivtrafiknätet).

Varje tåg kommer också att ha ett multifunktionsområde där passagerare kan förvara bagage och sportutrustning. De nya tågen utrustas också med wifi-uppkoppling.

Ur operativt perspektiv är tågen mycket flexibla. De kan arbeta längs hela MGBahn-nätet mellan Zermatt och Disentis och de bemästrar även den maximala lutningen på 181 ‰ mellan Göschenen och Andermatt.

Dessutom kan de ge plats åt upp till 990 passagerare, därav 444 sittplatser, av vilka 66 kommer befinna sig i första klass.