Ukrainska experter letar efter ett optimalt wifi-alternativ för järnvägen

Än så länge saknar ukrainska tåg internet, men en lösning ser ut att vara inom räckhåll. Foto: Mitra

- Lanseringen av en snabb och driftsäker internetanslutning på ukrainska järnvägen är möjlig endast efter en betydande ökning av antalet överföringstorn längs landets linjenät, meddelade järnvägsoperatören Ukrzaliznytsia nyligen.

Enligt hemsidan för ukrainska ministeriet för digital omvandling upprepades kommentaren nyligen även under ett möte med företrädare för finansministeriet, ministeriet för infrastruktur, statstjänstens administration för speciell kommunikation och informationsskydd, mobiloperatörer och järnvägsoperatören Ukrzaliznytsia.

- Vi har redan diskuterat olika idéer när det gäller att förse passagerare med snabbt internet. Det kommer att ske antingen via Wi-Fi eller med LTE-teknik. Att täcka Ukraina med höghastighetsinternet är ett av regeringens mål. Det är exakt vad medborgarna förväntar sig, meddelade regeringens presstjänst och citerade vice ministern för digital transformation Oleksandr Shelest.

Samtidigt sade finansministeriets representant att svårigheten består av att kunna säkerställa oavbruten åtkomst till internet för passagerare i ett tåg i rörelse.

Enligt experter finns det flera alternativ för att lösa frågan. Det gäller dock att välja det mest optimala alternativet. Landets kommunikationsspecialister kommer presentera ett förslag vid nästa regeringsmöte.