Järnvägsoperatören HLB tillåts trafikera i tyska regionen Wetterau

Trafiken i Hessen bedrivs med 30 nya Coradia Lint 41-tåg, som har tillverkats av Alstom. Foto: HBL

Tyska delstatsmyndigheten Rhein-Main Transportförbund (RMV) har tilldelat Hessens kollektivtrafikoperatör HLB ett 10-årigt kontrakt för att bedriva passagerartrafik på regionala linjer i regionen Wetterau.

Tågen kommer främst att färdas längs en linje mellan regionens östra och västra del.

Trafiken bedrivs med 30 nya Coradia Lint 41-tåg, som har tillverkats av Alstom och som uppfyller steg V-utsläppsstandarder och är utrustade för passagerare med begränsad rörelseförmåga.

Tågen, som har kapacitet för 120 sittande passagerare, kommer att köra under rusningstider.

I vagnarna finns det två områden för rullstolar, barnvagnar och cyklar. Gratis Wi-Fi och eluttag kommer att finnas tillgängliga i alla tåg, som kommer att ha en första och andra klass. Skärmar informerar passagerare i realtid och upplyser om anslutningar vid nästa station.

I kontraktet föreskrivs också att lokförare och annan personal måste betalas enligt Hessens lagstiftning om offentlig upphandling. Det är ett försök att säkerställa kvalitetsstandarderna och öka arbetsplatsens attraktivitet.

Infrastrukturförvaltaren Deutsche Bahn Network planerar att gradvis modernisera Tysklands befintliga järnvägsnät under kontraktstiden, vilket kan leda till tidtabellförbättringar och ytterligare befattningar.