SJ undersöker nattågstrafik till Jämtland från Malmö och Göteborg

SJ undersöker ett antal nya trafikupplägg med nattågsvagnar. Foto: Sj

Den dagliga nattågstrafiken från Göteborg till Jämtland och övre Norrland som SJ införde för drygt ett år sedan har skapat nya och omfattande resandeflöden från Västsverige som SJ vill bygga vidare på. Trafikverkets upphandling av nattåg innefattade inte nattåg till och från Göteborg. Därför undersöker SJ nu möjligheterna för kommersiell nattågstrafik till Jämtland från både Malmö och Göteborg under högsäsong.

– Nattågen från Göteborg är något som vi på SJ införde i december 2018 för att utveckla resandet till och från Jämtland. Vi vet att färre byten ökar reslusten och resenärerna i Västsverige hittade snabbt till nattågen. Under vintersportsäsongen står nästan en tredjedel av det totala resandet i nattågen till Jämtland av resenärer från Västra Götaland och Örebro län, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Inför den nu genomförda upphandlingen lyfte SJ fram att linjerna borde upphandlas gemensamt för att därigenom möjliggöra nattågstrafik även till och från Göteborg för både Jämtland och övre Norrland.

Trafikverket valde att upphandla nattågstrafiken till Jämtland och till övre Norrland var för sig och enbart till och från Stockholm. Tilldelningen av uppdragen (Jämtland till SJ och övre Norrland till Vy) innebär att de nu inte finns samma möjlighet att köra nattågstrafiken till och från Göteborg med en och samma operatör.

– Det är naturligtvis tråkigt att inte köra till övre Norrland, och det innebär dessutom att vi inte som idag kan hänga på Jämtlandsvagnar på tågen mot Göteborg. Vi undersöker dock ett antal nya trafikupplägg med de nattågsvagnar SJ förfogar över. Då är det helt naturligt att titta på både Malmö och Göteborg ur ett Jämtlandsperspektiv. Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med både aktörer och näringslivet i region Jämtland-Härjedalen, säger Jan Kyrk.