Första direkta Eurostar- förbindelsen startade från Amsterdam till London

Eurostar vid Amsterdam-stationen Centraal. Foto: Eurostar

Nyligen avgick det första direkta Eurostar-tåget på höghastighetslinjen från Amsterdam till London. Resan varade 4 timmar och 9 minuter.

Tåget välkomnades i London av Storbritanniens statssekreterare för transport, Grant Shapps.

Eurostar har visserligen sedan 2018 kört tre direkta London - Amsterdam-avgångar, som har befordrat sammanlagt 570 000 passagerare, men passagerarna har hittills varit tvungna att stiga av i Bryssel för passkontroller, vilket förlängde den totala restiden till 5 timmar och 23 min.

Ursprungligen kommer Eurostar att erbjuda två direkta Amsterdam-London-resor per dag med passagerare som kan gå ombord i Rotterdam från 18 maj. Man planerar att öka frekvensen för denna service till tre till fyra tåg i slutet av 2020 och så småningom till fem tåg. Biljetter kommer att säljas från och med den 11 februari. En enkelbiljett kostar 35 euro.

Eurostar marknadsför servicen som ett hållbart transportval med motiveringen att ”användningen av tåget orsakar 80 procent mindre koldioxidutsläpp än en motsvarande flygresa.”

Operatören planterar också ett träd för varje service som avgår under år 2020 i antingen Storbritannien, Frankrike, Belgien och Nederländerna för att understryka sina gröna referenser.

Eurostar meddelar också att företaget skulle ha kunnat tillkännage införandet av en tredje och fjärde service men kunde inte göra det på grund av begränsningar som lagts av gränskontrollmyndigheterna.

Förhandlingarna om ett så kallat 4-landsfördrag som gäller gränskontroller vid direktservice pågår i Nederländerna