Deutsche Bahn stödjer ukrainska järnvägsreformer

Passagerartåg från Ukrzaliznytsia på stationen i Kyiv. Foto:Ukrzaliznytsia

Ukrainska ministeriet för infrastruktur har undertecknat ett samförståndsavtal med tyska järnvägsoperatören Deutsche Bahn om samarbete inom transportsektorn och utvecklingen av landets nationella järnvägsföretag Ukrzaliznytsia.

MoU undertecknades av infrastrukturminister Vladislav Krikli i samband med World Economic Forum i Davos den 22 januari i närvaro av premiärminister Oleksiy Honcharuk.

Kryklii sade att Deutsche Bahns erfarenheter när det gäller förstärkning av järnvägstransporternas effektivitet skulle kunna tillämpas i praktiken även i samband med den ukrainska järnvägssektorns förnyelsereform.

- En viktig del av genomförandet av associeringsavtalet mellan Ukraina och EU är anpassningen och genomförandet av EU:s direktiv i fråga om järnvägstransporter, sade Kryklii.

- Vi räknar med att den nya lagen om järnvägstransporter kommer att antas av Ukrainska parlamentet under 2020. Erfarenheterna från ett sådant företag som Deutsche Bahn är viktigt för järnvägsreformens praktiska genomförande.

Ukrzaliznytsia meddelade att dess styrelse hade ”blivit medveten” om memorandumet, som det betonade var ”ett viktigt initiativ och ett regeringsärende.”