Ryssland öppnade omstridd järnvägslinje från ockuperat område

Krimbron är Europas och Rysslands längsta bro, med sina 18,1 kilometer är järnvägsbron 0,8 kilometer längre än den tidigare rekordhållaren, Vasco da Gama-bron i Lissabon. Foto: Wikipedia:kredit: Rosavtodor

En ny järnvägslinje som förbinder den ockuperade Krimhalvön med Moskva och S:t Petersburg invigdes nyligen.

Jungfrufärden, med den ryske presidenten Vladimir Putin som passagerare, sker ett och ett halvt år efter det att en bro som förbinder det ryska fastlandet med Krim började användas.

– Ni har visat att vi kan klara av den här typen av storskaliga projekt med våra egen teknologi och förmåga, sade Putin i ett tal.

Ukraina anser att bron är olaglig och att den strider mot internationell lag. EU och USA har placerat alla de cirka 200 företag som har varit involverade i projektet på sanktionslistan. Ukraina har uppgett att byggprocessen orsakat miljöskador och har kritiserat höjden (35 meter) och menar att den är för låg och att hamnar i Azovska sjön blir lidande.

Krimbron är Europas och Rysslands längsta bro, med sina 18,1 kilometer är järnvägsbron 0,8 kilometer längre än den tidigare rekordhållaren, Vasco da Gama-bron i Lissabon.

Krimhalvön är sedan 2014 ockuperad av Ryssland. Annekteringen av det ukrainska landområdet fördömdes av EU och USA. EU konstaterar att den nya järnvägen är "ytterligare ett brott mot Ukrainas suveränitet".

Brobygget och den nyss öppnade tåglinjen är ett försök av Moskva att integrera Krimhalvön med Ryssland. Halvön har sedan ockupationen för fem år sedan marknadsförts av Kreml som en semesterort där ryssar kan koppla av i solen.

Den nya järnvägslinjen har kapacitet för omkring 14 miljoner passagerare och nästa lika många ton av gods varje år, enligt Putin.