Glasgows flygplats kommer att få tunnelbaneförbindelse

Den första linjen som ska byggas, ska gå mellan Paisley Gilmour Street och Glasgow Airport. Illustration: Glasgow Connectivity Commission

Skotska kommunfullmäktigeförsamlingar Glasgow City Council och Renfrewshire Council har gått samman för att ta itu med en länge debatterade frågan om den planerade järnvägsförbindelsen till Glasgow Airport.

Båda organen enades om byggandet av en tunnelbaneförbindelse mellan flygplatsen och tågstationen Paisley Gilmour Street. Projektet kommer att utgöra första fasen av tunnelbanelinjen som så småningom kan utvidgas i riktning mot Glasgow City.

Detta beslut ligger i linje med rapporten från Glasgow Connectivity Commission som publicerades förra året. Enligt dokumentet uppmanade kommissionens experter stadsmyndigheterna att skapa ett omfattande tunnelbanenät i Glasgow med en flygplatsförbindelse.

- Kommissionen rekommenderar att den första linjen som ska byggas ska gå mellan Paisley Gilmour Street och Glasgow Airport. Denna första etapp bör bli klar senast 2025, vilket vore i linje med den nuvarande tidsramen för Glasgow Airport Access Project, står det i rapporten.

På måndagen den 6 januari konstaterade ordföranden för Glasgow City Council Susan Aitken att genomförbarhetsstudien visar att projektet kan genomföras.

- Den skotska regeringen har lovat att samarbeta med oss ​​efter kommissionens rekommendationer, medan rådet i Glasgow och Renfrewshire kommer att ansvara för genomförbarhetsarbetet, som krävs för att säkerställa att projektet kan betraktas som viktigt ur nationellt hänseende.

- Finansieringen för en första fas, som kopplar Paisley till Glasgow Airport, är redan klar, sade Susan Aitken till BBC.