EIB finansierar utbyggnaden av Berlins regionala pendeltågsflotta

Dessa nya Desiro-tågen har plats för cyklar, barnvagnar och rullstolar och en toalett i varje multifunktionell vagn. Desiros breda dörrar möjliggör en snabbare ombordstigning och dessutom utrustas tåget med gratis Wi-Fi. Foto: Wikimedia, kredit: Wiki05

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att låna 185 miljoner euro till koncernen Deutsche Anlagen-Leasing (DAL) för tåg som företaget i sin tur kommer hyr ut till East German Railway (ODEG) för att bedriva linjenätet Elbe-Spree.

EIB kommer att finansiera ett antal Siemens Desiro EMU-tåg som ska hyras till ODEG.

ODEG vann koncessionen i januari 2019 för att driva spåravsnitt 1 och 4 längs sträckan Elbe-Spree från och med december 2022 till 2034. EIB-lånet avser tåg av typ Lot 1, som inkluderar köp av en första grupp av 21 Desiro hög -kapacitet EMU:er beställda från Siemens i mars 2019.

Tågen kommer att starta trafiken i slutet av 2022 på den regionala expresslinjen RE1 som förbinder städerna Magdeburg, Berlin, Frankfurt (Oder) och Cottbus.

Lånet, som garanteras av Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), utgör en central pelare i Europeiska kommissionens investeringsplan.