Nederländska NS: Fler internationella passagerare 2019

Deutsche Bahns ICE anländer till Amsterdam Centraal. NS planerar att lägga till en fjärde och femte Eurostar-avgång mellan Amsterdam och London, samtidigt som man strävar efter att minska restiden mellan Amsterdam och Berlin under sex timmar. Foto: Pexels

Nederländernas järnvägsoperatör (NS) rapporterade en stark ökning av internationella passagerare under 2019.

NS:s dotterbolag NS International kännetecknade en ökning på 13 procent under året när det gällde försäljning av internationella biljetter. Det totala antalet biljetter uppgick till fyra miljoner.

Bryssel Zaventem flygplats och den flamländska historiska staden Brugge var destinationer med stark tillväxt, där passagerarantalet ökade med 22 procent. Passagerarantalet till Berlin ökade också med 20 procent.

Den största ökningen inrapporterades från linjen Amsterdam - Marne-la-Vallée, där antalet passagerare ökade med nästan 600 procent på grund av lanseringen av en direkt Thalys-service till Disneyland Paris.

Den största minskningen skedde på rutten Amsterdam - Lille, där passagerarantalet halverades på grund av förlusten av en direkt Thalys-service.

Fjärrtågssträckor ökade också. Antalet passagerare till Bordeaux ökade med 61 procent, Milano med 56 procent, Wien med 42 procent och Barcelona med 31 procent.

- Fler människor anser att tåget är det mest bekväma och hållbaraste sättet att resa, säger NS International:s chef, Heike Luiten.

- För internationella resor upp till 700 kilometer verkar det som att tåget har blivit första färdvalet. Men långväga resor måste bli ännu attraktivare, med enklare bokning och lägre priser. NS kan inte göra det ensam. Därför uppmanar vi andra europeiska järnvägsbolag att stödja sådana åtgärder.

Luiten säger att NS håller på att slutföra ett projekt som gör bokningarna enklare för 3200 destinationer upp till 700 kilometer räknat från Nederländerna.

Samtidigt försöker NS International förbättra internationella tågtjänster till och från Nederländerna. I december presenterades planer som går ut på att lägga till en fjärde och femte Eurostar-avgång mellan Amsterdam och London, samtidigt som man strävar efter att minska restiden mellan Amsterdam och Berlin under sex timmar.