Julälvor, pepparkakor och glögg på finländska tåg under julhelgen

Julälven Elsa serverar pepparkakor och varm glögg på VR:s restaurangvagn. Foto: Twitter: VR matkalla

Den finländska tågoperatören VR räknar med minst 600 000 passagerare på fjärrtågen under julhelgen.

Julens mest populära järnvägssträckor i Finland går norrut från Helsingfors, särskilt till Tammerfors, Rovaniemi, Seinäjoki och Uleåborg.  Många passagerare reser även mellan Helsingfors till Åbo. 

I år är pendeltrafiken spridd över flera dagar och många startar resan veckan före jul. Utgående resetoppar inträffar fredagen den ​​20.12. och måndagen den 23.12. Återvändande trafik, å andra sidan, är störst under julhelgen.

- Tåget är ett sorglöst val när det gäller att slutföra resan. Du kan komma igång med julatmosfären redan på vägen efter att du har hittat en restaurangvagn. Där kan du till exempel dricka uppvärmd glögg. På vissa tåg kanske du kan få träffa julälvor. Vi vill ge våra kunder en trevlig och smidig resa även under denna hektiska säsong, och vi är beredda på att satsa ytterligare resurser på tåg och på stationer, säger VR:s servicechef Piia Tyynilä.

Särskilt de som reser längre bort planerar i förväg, och många köper sina biljetter i god tid. Detta är särskilt tydligt när det gäller natt- och sovplatser och nattplatser som det börjar bli ont till jul. Men det finns fortfarande gott om sittplatser för dagståg vid skrivande stund (onsdagen den 18.12-2019).

- Biljetter säljs för närvarande i snabb takt, men du har fortfarande tid. Du bör dock inte vänta på att köpa en biljett, särskilt om du har ett specifikt datum eller särskilda önskemål. Ett par nordgående tåg är utsålda, men lyckligtvis finns det många alternativ tillgängliga, säger Tyynilä.