Siemens: Spårvagnen ger Åbo mindre utsläpp

Spårvagnstillverkaren Transtech presenterade företagets senaste spårvagnsmodell City Smart Artic i Åbos centrum. Foto: Transtech, kredit: Niklas Sjöblom

Spårvagnsplanerna i Åbo avancerar. Nu har staden tillsammans med Siemens utrett effekterna av att bygga ut ett spårvagnsnät i staden. Resultaten visar att utsläppen från trafiken skulle minska, medan värdet på fastigheterna längs med snabbspårvägarna höjs, skriver nyhetssajten Svenska Yle.

Genom att bygga ut spårvägar i Åbo skulle koldioxidutsläppen minska med 11 procent, eftersom det skulle minska busstrafiken och privatbilismen i staden. Också mängden skadliga småpartiklar i luften skulle minska med 7 procent. Värdet på fastigheter inom 800 meter avstånd från spåren skulle i sin tur öka med 480-850 miljoner euro.

Stadsstyrelsens ordförande Minna Arve ser mycket positivt på resultaten och säger att det ger en god grund för de ytterligare utredningar som behövs innan spårvagnsnätet kan byggas.

Ännu återstår nämligen mycket arbete innan man kan framskrida med ytterligare planer för utbyggnad och beslutsfattning. Dessutom måste spårvägstrafiken stöda den övriga utvecklingen och utbyggnaden i staden, inte bara miljö- och fastighetsaspekterna, säger Arve, till Svenska Yle.

Nyckeln i att minska utsläppen handlar långt om att minska andelen privatbilister i staden. Men kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte tror på spårvagnarnas dragningskraft.

-Spårvagnarna är snabbare och rymligare än bussarna, vilket kommer att locka också bilister i framtiden att välja spårvagnen.

Åbo stad hoppas att en första spårvagnslinje kunde tas i bruk 2025 och en andra 2035. Den totala spårsträckan är 20 kilometer och beräknas nå en tredjedel av Åbos invånare år 2035.