Globalt initiativ för användning av vätgas

Tillsammans har 13 energi-, transport- och industriföretag lanserat ett globalt initiativ för att använda vätgas för att främja energiomställningen.

Hydrogen Council verkar för att användandet av väte ska bli bland de viktigaste lösningarna för energiomställningen.

Vätgasteknik och vätgasprodukter har utvecklats påtagligt under de senaste åren och introduceras nu på marknaden, skriver Alstom. Rådet kommer att arbeta med, och ge rekommendationer till, intressenter såsom beslutsfattare, internationella organ och civilsamhället för att uppnå sina mål.

De internationella medlemsföretagen är: Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW Group, Daimler, ENGIE, Honda, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total och Toyota. Rådet leds av två ordföranden från olika geografiska områden och sektorer: Air Liquide och Toyota.

Alstom har för övrigt utvecklat Coradia iLint, som är ett nytt CO2-fritt regionaltåg, ett alternativ till dieseldrift. Det går på vätgasdrivna bränsleceller vilket gör att utsläppen är ånga och kondenserat vatten. Alstom är bland de första järnvägstillverkarna i världen som har utvecklat ett persontåg baserat på denna teknik.