Trafikverkets beslut om tvärbanan kritiseras

Tvärbanan Arvidsjaur-Jörn är viktig som förbindelselänk mellan de tunga industrierna vid kusten och inlandsbanan, om den rustades upp skulle mer godstrafik kunna transporteras på inlandsbanan. Foto: Inlandsbanan

Tillsammans med 18 politiska företrädare för ägarkommunerna opponerar sig Inlandsbanan mot Trafikverkets påtänkta förslag om att avveckla tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Enligt beslutsunderlaget avses bandelen upplåtas till externa aktörer för att utgöra en testbana för järnvägstrafik. 

Förutom att stänga en öppen anläggning för trafik skulle det här beslutet göra det omöjligt att utveckla Inlandsbanan till ett framtida transportstråk. Ärendet föregriper även den utredning som just nu pågår i fråga om Inlandsbanans framtida funktion.

– I rollen som pulsåder för inlandet, och som förenande länk mellan individer, näringsliv och industriverksamhet över hela Norrland, är vi starkt kritiska till det här påtänkta beslutet. Tvärbanan är av en avgörande betydelse för det projekt som Inlandsbanan AB arbetar för i fråga om att skapa en effektiv godstrafik och att underlätta en integration med det nationella järnvägsnätet. Beslutet skulle helt omöjliggöra den här ambitionen, säger Inlandsbanans styrelseordförande Katarina Nyberg Finn i en kommentar.

Beslut i ärendet avses fattas under Trafikverkets styrelsemöte den 18 december 2019 och ett beslut om upplåtelse går inte att överklaga. Avgörandet i ärendet kommer alltså att föregripa den nu pågående utredningen om Inlandsbanans framtida funktion som Trafikverket gör på ett regeringsuppdrag. Inlandsbanan kräver att ett beslut om upplåtelse skjuts på framtiden.