Järnvägen alstrar fram ny stad norr om H:fors

Kera är beläget på bägge sidorna om kustbanan. I framtiden ska tågtrafiken till området bli tätare. En ny spårväg planeras också. Foto: Arkkitehtuurikonttori B - M OY

I Kera i Esbo, i Finland, håller ett nytt bostadsområde, stor som en småstad, att växa fram med nya lägenheter och innovativa lösningar.

Kustbanan skär tvärs genom området och när stadsbanan från Alberga till Köklax blir klar ökar också turtätheten och antalet avgångar från Kera station. Dessutom byggs även en anslutning till Helsingfors västmetro.

Grunden till den nya stadsdelen byggs i en gammal logistikcentral där det inom kort ska börja sjuda av aktivitet.

Markägarna och staden inledde planeringen av området 2014. Eftersom det här var ett område för logistik så behövdes det en ny generalplan. Först gjordes en grundplan innan generalplanen fick grönt ljus i fjol. Nu finns det tre olika planer för området, och planen för området söder om järnvägen presenterades i slutet av november.

En av de största frågorna i utvecklingen av Kera är hur trafikarrangemangen ska lösas.

Man vill bygga tätt och nära järnvägen. Det blir bostäder med högst tio våningar och utbudet ska bestå av både ägarbostäder och hyresbostäder. Det är också stadens mål att det ska finnas olika typer av bostäder.

Kera ska utvecklas till en urban stadsdel med rena och smarta lösningar som finslipats in i minsta detalj. Kera utvecklas till en exemplarisk digital plattform för cirkulär ekonomi. Syftet är att skapa nya energilösningar, transportformer och urban matproduktion och andra tjänster.