Trafikverket vill avveckla tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn

Inlandsbanan får ny ledning. Bild: Inlandsbanan

Kommunstyrelseordförande i ett antal inlandskommuner riktar nu gemensam kritik mot att Trafikverket går till beslut om att avveckla tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Enligt beslutsunderlaget avses bandelen upplåtas till externa aktörer för att utgöra en testbana för järnvägstrafik.

Som ägare av Inlandsbanan - som är förvaltare av den statliga järnvägen Inlandsbanan - och som representanter för de städer, landsbygdsområden, industrier, näringsidkare och enskilda individer som är beroende av en fungerande järnvägstrafik i inlandsregionen, reagerar nu kommunstyrelseordförande mot Trafikverkets påtänkta beslut. Konsekvensen av beslutet, utöver att en nu öppen anläggning stängs för överskådlig framtid, blir att omöjliggöra utveckling av Inlandsbanan till ett framtida transportstråk.

Ärendet föregriper även den utredning som just nu pågår i fråga om Inlandsbanans framtida funktion. ”I ljuset av de hållbara satsningar för miljö- och samhällsutveckling som präglar vår samtid behövs nu en utveckling av tvärbanan, inte en avveckling. Vi är positiva till den testanläggning som är på förslag, men anser att den skulle kunna utvecklas tillsammans med Inlandsbanan.

Vidare ska utveckling av infrastrukturprojekt som är av betydelse för samhälle och industri föregås av färdigställda, noga avvägda utredningar”, menar underskrivarna i en gemensam kommentar. Beslut i ärendet avses fattas under Trafikverkets styrelsemöte den 18 december 2019 och ett beslut om upplåtelse går inte att överklaga. Avgörandet i ärendet kommer alltså att föregripa den nu pågående utredningen om Inlandsbanans framtida funktion som Trafikverket gör på ett regeringsuppdrag.