SJ introducerar klimatsmart resväg till Dalafjällen

SJ samordnar kombinerad tåg och busstrafik. Foto:Fjällexpressen

Nu samordnar SJ och Fjällexpressen sina tåg och bussar för att resenären ska kunna ta sig enkelt och klimatsmart till skidorterna i Dalarna och Trysil. Tåget från Stockholm möter Fjällexpressens buss i Mora eller Borlänge där resenären byter för vidare färd till Kläppen i söder, via Sälenfjällen till Idre Fjäll eller Trysil i norr.

Fjällexpressens bussar har till årets säsong anpassat sina stopp i Mora till när SJs tåg ankommer och avgår. Resenären byter i Mora från tåget och åker vidare med expressbuss som kör direkt till skidorterna med Kläppen som första stopp.

– Nu finns det ett fullgott alternativ till att ta bilen eller flyget till Sälenfjällen. Vi har fått flera signaler från våra kunder om att den här trafiken är efterfrågad, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

Restiden Stockholm-Sälenfjällen blir cirka sex timmar. Under tågresan kan tiden utnyttjas för tid tillsammans, besök i bistron eller efter eget tycke. Den resenär som vill resa med tåg så långt som möjligt byter till buss i Mora, men det finns även möjlighet att byta i Borlänge. Den totala restiden blir ungefär den samma oavsett var bytet sker. Det går också att byta till Dalatrafikens bussar, med Fjällexpressen bussar blir det ännu enklare att resa klimatsmart till fjällsemestern.

Den kombinerade tåg och busstrafiken körs i anslutning till bytesdagarna på skidorterna, vilket i princip innebär torsdag-söndag från mitten av december fram till och med 20 april.

– Vår trafik till fjällen ökar år från år. Samarbetet med SJ skapar ytterligare valfrihet och ger enklare för resenären att välja en klimatsmart resa till sin fjällsemester, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss AB som äger och driver Fjällexpressen.