Stadler "flirtar" i Azerbeidzjan

Detta är inte Stadlers första order från Azerbeidzjanska ADY. År 2014 beställde operatören sovvagnar för internationella tjänster, och 2015 och 2018 vann Stadler också två kontrakt för dubbeldäckarens Kiss-tågsätt. Bild: Stadler

Azerbeidzjans nationella järnväg ADY har beställt 10 Flirt-enheter var och en med 5 vanar från Stadler. Kontraktet, som uppgår till 115 miljoner euro, tillkännagavs den 27 november. Avtalet inkluderar reservdelar och depåutrustning.

De första fyra tågsätten som kommer att levereras från och med 2022 kommer att vara av typ DMU avsedda för inter-city-tjänster. Dessa kommer att inkludera en kraftpaket med fyra dieselmotorer.  De har 271 platser i två klasser samt en buffé.

DMU:erna levereras först så att de kan användas under omvandlingen av Azerbeidzjans huvudlinjer från 3 kV DC till 25 kV AC.

De återstående sex tågsätten kommer att vara 93 meter långa EMU:er, varav tre ska användas för inter-city-tjänster. Dessa kommer att ha 236 platser. De tre andra tågen som kommer att trafikera längs regionala och förorts- linjer, innehåller 255 platser.