Renfe vill öka antalet spanska höghastighetsavgångar

Styrelsen för Renfe begär det maximalt möjliga antalet nya avgångar och rutter. Foto: Renfe

Spaniens statliga järnvägsoperatör Renfe har meddelat att man kommer att ansöka om en maximal ökning av turtätheten och antalet avgångar på flera linjer hos infrastrukturförvaltaren Adif från och med 2020, vilket skulle resultera i en ökning av Renfes tågservice med 20 procent.

Adif offentliggjorde sin senaste nätverksrapport med titeln ”nätverket av allmänt intresse” (RFIG) i april. Rapporten innehöll ett förslag om tre nya höghastighetspaket som svar på liberaliseringen av marknaden efter lanseringen av Europeiska unionens fjärde järnvägspaket.

Styrelsen för Renfe godkände begäran om paket A, som innehåller det största antalet nya avgångar och rutter, den 22 oktober. Paketet inkluderar 32 avgångar för både Madrid - Barcelona och Madrid - Valencia/Alicante-rutter och 40 avgångar för rutten Madrid - Sevilla/Malaga/Granada.

Alla 104 avgångar skulle starta från och med den 14 december 2020. Renfe säger att den extra kapaciteten kräver optimering av företagets tågflotta, men att man är beredd på att erbjuda bättre service för passagerarna.