VR planerar att investera cirka 250 miljoner euro i nya pendeltåg

Ett äldre Sm2- tåg på stationen i Dickursby nära Helsingfors. Denna typ används ännu ett tag till i stadstrafik i södra Finland. Foto: Wikipedia, kredit: Otto Karikoski

Den finländska järnvägsoperatören VR:s nya flotta ska ersätta den Sm2-flottan som för närvarande används i stadstrafik i södra Finland.

Ingen leverantör har valts ännu. Köpet kommer dock att starta under 2019 och de nya tågen är planerade att tas i drift 2024. Den gamla flottan ska ersättas helt av nya tåg senast 2026. För närvarande används 34 stycken Sm2-tåg.

- Vi vill ersätta den gamla flottan med modern rullande materiel och letar för närvarande efter bättre alternativ. Med den nya flottan förbättrar vi kundupplevelsen. Vi genomförde en omfattande översyn av vår flotta under de senaste åren. Modern utrustning har en betydande inverkan på resekomforten, säger Rolf Jansson, VD för VR Group.

Förvärvet av utrustningen blev aktuellt efter att transport- och kommunikationsministeriet avslutade förberedelserna för en anbudsprocess för stadstrafik i södra Finland. Hittills har inga nya beslut fattats om anbudets tidpunkt eller datum.