Lineas satsar på 12 nya destinationer för godstrafik

Lineas tåg på väg till Antwerpen där de sedan ansluter till det europeiska linjenätet. Foto: Wikipedia, kredit: Raimond Spekking

Belgiska logistikföretaget Lineas och holländska North Sea Port samarbetar för att utöka volymen på järnvägsfrakt avsevärt med 12 nya tågförbindelser till det europeiska inlandet.

En ny järnvägsförbindelse mellan belgiska transportnav Interface Terminal Gent och Lineas Main Hub i Antwerpen öppnar för transport av gods via det internationella järnvägsnätet i Lineas.

De 12 nya destinationerna är: Madrid, Granollers (Barcelona) och Tarragona (Spanien); Hendaye (Frankrike); Schkopau (Tyskland); Lovosice (Tjeckien); Curtici (Rumänien); Malmö (Sverige); Milan (Italien); Wels och Wien (Österrike); och Basel (Schweiz).

Delar av dessa järnvägsförbindelser stöds av det flamländska departementet för rörlighet och offentliga arbeten samt av North Sea Port.

Varor lossas och lastas i terminalen Gent i Kluizendok. Denna unika 4-modala containerterminal (sjöfart, inrikes sjöfart, järnväg och vägtransport) har 750 meter så kallade trippeltåg för att ta emot ankommande tåg.

Tågen färdas sedan till Antwerpen där de ansluter sig till det europeiska linjenätet. Flera logistik- och distributionsföretag är verksamma inom Antwerpens terminal och i Kluizendok.

Interface Terminal Ghent har också en kort sjöanslutning till Storbritannien där I-Motion Shipping seglar till Hull tre gånger i veckan.

För närvarande förs cirka 7,7 miljoner ton gods in och ut från North Sea Port med järnväg varje år, vilket står för nästan 10 procent av transporten till och från europeiska inlandet.