Škoda Transportation utvidgar sin närvaro i Tyskland

ForCity och Tatra spårvagnar i Chemnitz, källa: CVAG

De två första spårvagnarna av typ ForCity, med lågt golv har startar reguljär trafik i Chemnitz, Sachsen.

Det är den andra tyska staden som använder spårvagnar tillverkade av tjeckiska företaget Škoda Transportation. Tolv andra ForCity-spårvagnar kommer att tas i bruk under de kommande månaderna.

ForCity-spårvagnarna har debuterat i Chemnitz redan 2012. Vid den tiden ägde staden ett par demonstrationsfordon.

De resulterade i ett framtida kontrakt som ingicks i juni 2016 för 14 fordon, som betingade ett pris av 950 miljoner Korunas (cirka 37 miljoner euro). De första regelbundna resorna genomfördes av ForCity-spårvagnarna den 25 september 2019.

Med hjälp av de nya Škoda-spårvagnarna kommer Chemnitz kollektivtrafikföretag (CVAG) att ersätta den gamla rullande materielen inklusive de Tatra T3D-spårvagnar som produceras av ett annat tjeckiskt företag ČKD Tatra och som har använts sedan slutet av 1960-talet.

Chemnitz beställde endast dubbelriktade spårvagnar. Varje fordon har en längd på 31,39 meter, en bredd på 2,65 meter och en total kapacitet upp till 281 passagerare, varav 64 sitter.

Fordonen är utrustade med luftkonditionering, informationssystem och speciella multifunktionella platser för fyra rullstolar eller barnvagnar, eller för upp till sex cyklar.

Škoda Transportation tog första steget in på den tyska marknaden i augusti 2013. Då erhöll Škoda kontraktet för att leverera sex push and pull-tågsätt (DB klass 102) för DB Regio:s service på höghastighetsbanan mellan Nürnberg – München.

Tre månader senare undertecknade den tjeckiska tillverkaren ett nytt leveransavtal för 39 elektriska multipeldrivna enheter för Nürnberg S-Bahn.

National Express Germany, som rekvirerade rullande materiel för S-Bahn-nätet, var en privat järnvägsoperatör. På grund av spänningar med DB Regio drog National Express Germany tillbaka sitt bud och avbröt sedan beställningen.