Samtal om höghastighetståg står still

Planerna för höghastighetsjärnväg går långsamt. Arkivbild

Innan valet var tonläget högt vad gällde satsningarna på höghastsighetsjärnväg i Sverige. Men sedan dess har det varit påtagligt tyst.

Under  januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L slöts sa infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) att han skulle bjuda in de övriga riksdagspartierna till samtal om framtida höghastighetsjärnvägar. Men enligt SvD har någon sådan inbjudan ännu inte kommit, och det börjar bli ont om tid.

– Det här projektet behöver komma igång för nu finns det en tidslucka med färdiga avtal med kommunerna. Men vi har inte fått något besked från regeringen om varför det dröjer, säger Anders Åkesson, transportpolitisk talesperson för C.

Från Infrastrukturdepartementets sida kan man inte ge någon tidsplan för när samtalen kan tänkas komma igång.

Infrastrukturdepartementet har inget klart svar på varför det inte händer något kring höghastighetstågen och den utlovade inbjudan till de andra partierna.

– Det är riktigt att vi inte skickat ut någon inbjudan än och jag kan inte ge något besked om hur tidplanen ser ut, säger Karin Boman Röding, presstalesperson för Tomas Eneroth till SvD.

Läget har också försvårats av att Trafikverket flera gånger fått räkna om kostnaden för den första delen av banorna. Det senaste beskedet är att Ostlänken, sträckan mellan Järna och Linköping, blir 10 miljarder kronor dyrare än väntat.

Det är pengar som Trafikverket inte har och nu finns det egentligen bara två alternativ. Antingen hittar man något sätt att få ned kostnaderna från 64 till planerade 54 miljarder kronor, eller så måste skattebetalarna skjuta till mer pengar.

– 10 miljarder är mycket pengar och vi har vänt på en hel del stenar för att försöka få ned kostnaderna. Men det är en stor uppgift och vi är inte säkra på att vi kommer i mål, säger Einar Schuch, regional direktör på Trafikverket till SvD.