Ryssland vill ha snabbare tåg mellan Moskva och Helsingfors

Sapsan är ett ryskt snabbtåg som sedan 2009 trafikerar sträckan Sankt Petersburg – Moskva, och sedan 2010 även Moskva – Nizjnij Novgorod. Foto: Russian Railways

Det är inte bara i Helsingfors som det talas om en snabbare tågförbindelse mellan Finland och Ryssland. Nu kommer signaler också från den ryska biträdande premiärministern.

Rysslands biträdande premiärminister Maxim Akimov säger att den planerade höghastighetsjärnvägen mellan Moskva och S:t Petersburg kunde få en förlängning till Finland i framtiden.

– Vi skulle vilja förlänga linjen till Helsingfors, sade Akimov till nyhetsbyrån Tass i en intervju som publicerades på måndagen.

I en intervju nyligen för tidningen HBL sade VR:s vd Rolf Jansson att han gärna ser ett snabbtåg mellan Helsingfors och Moskva.

– Skulle man komma ner till åtta timmar är det ett helt annat koncept jämfört med fjorton timmar.

Enligt Akimov finns det så vitt han vet inga diskussioner om det här på politisk nivå ännu. Han poängterar att han diskuterar ämnet på ett idéstadium.

Ryssland planerar att bygga ny räls för ett höghastighetståg mellan Moskva och S:t Petersburg. Då skulle den nuvarande topphastigheten på 250 km/h öka till upp till 400 km/h. Med den allra snabbaste turen nu kommer man fram på tre timmar och 46 minuter. De nya tågen skulle förkorta restiden ytterligare.

Tidigare i sommar sade Oleg Tony, som är vice vd för de ryska statsjärnvägarna, att man gärna tittar på möjligheterna för ett byte från tåget mellan Moskva och S:t Petersburg till tåget mellan S:t Petersburg och Helsingfors. Bytet skulle göras på Ladoga-tågstationen i S:t Petersburg.

Det nuvarande snabbtåget Sapsan till Moskva kör utifrån Moskovskij-stationen i S:t Petersburg medan Allegro-tåget från Helsingfors ankommer till stationen Finljandski-stationen i S:t Petersburg.

Sapsan-tågen är tillverkade av Siemens AG och ägs och körs av Rysslands statliga järnvägsbolag. Hastigheten uppgår till max 200 km/h. Uppgradering av spåren till högre fart är planerad. Sapsan är förberedda för max 250 km/t. "Сапсан" (Sapsán) är ryska för pilgrimsfalk, vilket är världens snabbaste fågel.

Det har förts diskussioner, men än finns inga konkreta planer på ett Allegro-liknande snabbtåg mellan Helsingfors och Moskva. Restiden kunde halveras till åtta timmar.