Två tyska delstater utreder återöppnandet av en nerlagd järnväg

Nedlagd järnvägsstation Chausseehaus vid Wiesbadens utkanter. Foto: Wikipedia, kredit: Richtest

Tyska delstaterna Hessen och Rheinland-Pfalz kommer att inleda en genomförbarhetsstudie för ett projekt vars mål är att öppna en 53,7 kilometer lång järnvägssträcka igen. Linjen, som bär namnet Aartal- Bahn, förenade tidigare städerna Wiesbaden, Diez och Limburg. Sträckan stängdes 1986.

En stor del av Aartal-järnvägen har nu förfallit och det behövs en grundlig sanering av sträckan.

Delstaterna kommer att inleda en utredning i samarbete med de lokala transportmyndigheterna, Nordrheinland-Pfalz Regional Rail Transport (SPNV-Nord) och Rhein Main Transport Authority (RMV) samt det regionala Rheingau-Taunus-distriktet.

Denna enkelspårlinje passerar genom de mycket natursköna orter, som Taunusstein, Bad Schwalbach, Aarbergen och Hahnstätten. Den södra änden av linjen tar slut i delstaten Hessen och bedrevs som en museijärnväg från 1985 till 2007 medan avsnittet mellan Diez och Zollhaus är i delstaten Rheinland-Pfalz.

Den återuppbyggda länken kan vid behov anknytas i Bad Schwalbach till den föreslagna lättbanelinjen mellan Hessens huvudstad Wiesbaden och Mainz.

- Därmed skulle många pendlare i Aartal erbjudas en attraktiv miljö- och klimatvänlig förbindelse till sina jobb och göra regionen också mer tillgänglig för turister, säger Hessens statssekreterare, Jens Deutschendorf.