Regeringen satsar på nattåg i Sverige och till Europa

Regeringen förlänger satsningarna på nattåg. Foto: Kildor

Det ska vara enkelt att resa klimatsmart. En god tillgänglighet i hela Sverige är viktigt för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet. Därför förlänger regeringen satsningarna på nattåg i Sverige och till kontinenten. Satsningarna är en del av höstbudgeten och budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är klimatpolitik ut i fingerspetsarna. Tåg är ett bra, klimatsmart sätt att resa och vi vill att det ska finnas bra alternativ till flyget. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regeringen satsade 50 miljoner kronor på nattåg till kontinenten i vårändringsbudgeten för 2019. Nu förlängs satsningen med 50 miljoner kronor per år 2020-2022. Dessutom förstärks satsningen på nattåg till och från norra Sverige. Det innebär bland annat att den tillfälliga satsningen på nattåg till och från Jämtland förlängs till 2023.

Nu visar regeringen att vi menar allvar med att kunna resa klimatsmart oavsett var i landet du bor. För att tåget ska kunna bli ett självklart val så måste vi från politiken göra det möjligt att ta sig med nattåg i Sverige till både Jämtland och övre Norrland, men också till övriga Europa, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Höstbudgeten är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och presenteras 18 september.