"Färjorna kommer att håva in fjärdedel av Fehmarn-intäkterna varje år"

Enligt en tysk undersökning kommer många passagerare att fortsätta välja färjan vid Rødby-Puttgarden efter att Fehmarntunneln har öppnas, och att tunnelnföretaget därför måste säga farväl till cirka 880 miljoner danska kronor per år. Foto: Scanlines

En undersökning som har gjorts av företaget PwC i uppdrag av tyska myndigheter, visar att många passagerare kommer att fortsätta välja färjan vid Rødby-Puttgarden även efter att Fehmarntunneln har öppnats, och att tunneln därför måste ta farväl av cirka 880 miljoner danska kronor per år, skriver Finans.dk.

Femern A/S, som ligger bakom byggprojektet, har hittills trott på danska analyser om att färjetrafiken vid Rødby-Puttgarden kommer att upphöra när tunneln öppnar 2028. Tunnelns intäktsbas har grundats exakt på att den nya anslutningen tar helt över färjetrafiken.

Enligt Finans.dks tolkning av tyska PwC: s rapport kommer 593 000 personbilar och 280 000 lastbilar varje år att välja Scandlines färja istället för att använda Fehmarntunneln. Sammantaget kommer detta att resultera i en förlust av trafikintäkter på 880 miljoner danska kronor, vilket motsvarar cirka 27 procent av Femern A/S förväntade årliga intäkter.

- Därför är det viktigt att bedöma om projektet överhuvudtaget är ekonomiskt ankrat. Baserat på den tyska prognosen finns det en betydande risk för att danska skattebetalare, som måste gå in och betala för att rädda projektets ekonomi, säger professor i transportekonomi vid Köpenhamns universitet Mogens Fosgerau till Finans.dk

Femern A/S meddelade att man inte kommer att kommentera slutsatserna i PwC-rapporten, eftersom förutsättningarna för beräkningarna baseras på konkurrensskäl. Kommunikationschef Tine Lund-Bretlau betonar att flera danska analyser har visat att Scandlines stänger färjetrafiken.