SJ-chefen fick regelvidrig extralön

Jan Forsberg. Foto: Christer Wiik

SJ:s vd Jan Forsberg miste bilförmånen men får som kompensation drygt en kvarts miljon kronor, utöver grundlönen på över 4,1 miljoner kronor.

Avtalet, träffat mellan Forsberg och SJ:s förre styrelseordförande Ulf Adelsohn den 7 februari 2011, strider mot regeringens riktlinjer för de statligt ägda företagen.

- Vi gillar inte det naturligtvis, säger Jan Sundling, som numera är ordförande i tågbolagets styrelse.

- Jag som ordförande gillar att följa ägarens riktlinjer. Och det kommer vi att göra i fortsättningen. Sådant här kommer inte förekomma, fortsätter Sundling, som tog över ordförandeposten i SJ i augusti i fjol.

Enligt SJ:s årsredovisning fick Jan Forsberg, som en följd av avtalet, 474 814 kronor mer i lön 2011. Men han ska betala tillbaka 213 312 kronor när anställningen vd SJ upphör.

Netto uppgår alltså kompensationen till ungefär en kvarts miljon. Att låta Forsberg behålla bilförmånen hade kostat tågbolaget precis lika mycket, uppger Sundling.

- Ja, avtalet är kostnadsneutralt i förhållande till hans förmån. Och eftersom han fick det i förskott så har han också fått betala ränta på pengarna. Så det är helt kostnadsneutralt.

Enligt Ulf Adelsohn var bakgrunden till att avtalet tecknades att Jan Forsberg ville köpa loss sin leasingbil.

- Då sade jag att det spelar inte oss någon roll, bara det är kostnadsneutralt. Och det skulle det bli.

Men, berättar Adelsohn, i efterhand upptäcktes "något krångel" med avtalet, och det justerades så att det inte skulle innebära några merkostnader för SJ.

-Därefter har jag släppt detta ärende.

TT: Nu skriver SJ i årsredovisningen att det här avtalet strider mot regeringens riktlinjer.

- Gör det? Då ber jag oförbehållsamt om ursäkt. Det hade jag ingen aning om, absolut inte.

Jan Forsberg har nu lämnat vd-posten trots att någon ny vd ännu inte har rekryterats. Det förklarar Jan Sundling såhär:

- Jan är uppsagd. Det pågår väldigt mycket förbättringsarbete i bolaget, både när det gäller punktlighet och lönsamhet, och en organisation som ska förhålla sig till en kille som är uppsagd, det är inte alltid det enklaste.

- Sedan är det naturligtvis rimligt och mänskligt att man kanske tappar lite grann av lyskraften och energin när man vet att man är uppsagd.

TT: Det fanns en risk att han skulle bli lite grann av en "lame duck"?

- Ja, det är lätt hänt i en sådan situation. Jag tycker Jan har skött den här avvecklingen på ett bra sätt, vi har haft ett väldigt bra samarbete. Men jag såg den risken, och det gjorde Jan också, och därför bad han att få sluta tidigare, säger Sundling.

Han hoppas kunna presentera Forsbergs efterträdare inom en månad.

(TT)