Paris-stationen Saint Lazare upprustad för miljarder

Foto: Gregory Deryckère

Häromdagen invigdes en av Paris största järnvägsstationer, Saint Lazare, i nyrenoverat skick. Ett tioårigt moderniseringsprogram är nu avslutat.

Upprustningen har kostat det statliga franska järnvägsbolaget SNCF 250 miljoner euro att genomföra och är det största renoveringsprojektet av en enskild station på 15 år.

Under den gamla avgångshallen finns nu ett shoppingcenter i tre våningar. Här huserar nu Carrefour på 10 000 kvadratmeter, Virgin Megastore samt ett 80-tal andra butiker.

SNCF har också investerat 90 miljoner euro på att förbättra omstigningen för passagerare mellan järnväg, pendeltåg, RER-tåg och sex tunnelbanelinjer som möts i Saint-Lazare.

Nya hissar och rulltrappor har byggts och trafikinformationen har förbättrats. För att göra det lätt att skilja på olika tåg, stationstjänster och transportmedel har färgerna grönt, gult och blått använts.

Stationen Saint-Lazare passeras varje dag av 450 000 passagerare. Det ska vara den andra mest trafikerade järnvägsstationen i Europa, efter Paris Nord.