Bana för höghastighetståg i USA kan börja byggas

Kalifornien blir den första delstaten som får  ”äkta” höghastighetståg, men sannolikt inte den sista. Banan kommer att gå genom en dalgång och där kommer tåg att kunna köra i hastigheter upptill 354 kilometer i timmen.

Den första etappen av banan planeras komma i gång senare under året. Huvudman för projektet är Kalifornien transportmyndighet, California High-Speed Rail. Projektet förväntas kosta 98 miljarder dollar. Man räknar med en avsevärd avlastning för motorvägar och flygplatser när banan kan öppna. Restiden mellan de två miljonstäderna kommer att bli 2 timmar och 40 minuter.

Just nu håller den kaliforniska transportmyndigheten på att köpa upp mark för den framtida sträckningen. Själva bygget beräknas pågå mellan 2015 och 2017 för en första etapp. Sedan startar nästa etapp som kommer att byggas mellan 2021 och 2026. Helt klar beräknas banan inte vara förrän 2033.

Man har ännu inte bestämt sig för om man ska börja bygga från söder till norr eller från norr till söder.

Den närmast liknande snabbtågsbanan i USA heter Norteast corridor och betjänar Boston-New York-Washington. Den banan passerar nära inpå många mycket tätt befolkade områden och högsta hastigheten på den är 241 kilometer i timmen.