Japanskt elektrifieringslån för Uzbekistans järnvägar

Uzbekiskt höghastighetståg. Foto: Guidecity
Tashkents järnvägsstation. Foto: Sigismund von Dobschütz

Uzbekistans regering har undertecknat två internationella lån som kommer att användas för att komplettera elektrifieringen av en nord-sydlig sträcka på 831,5 km mellan Tashkent och Termez. Elektrifieringen beräknas vara slutförd i juli 2017.

Den 16 februari undertecknade landet ett lån på 100 miljoner dollar med Asian Development Bank för att finansiera arbetet med 140,8 kilometer sträckan från nuvarande slutet av elektrifiering vid Marakand till Qarshi. 

Tio dagar senare undertecknade Uzbekistan ett 30-årigt offentligt lån med Japan International Cooperation Agency inom ramen av utvecklingsbistånd. Lånet som uppgår till 221 miljoner dollar används för elektrifiering av en 325 km lång sträcka från Qarshi till Qumqo'rgo'n och vidare till Termez.

För denna summa innehåller även inköp av modern kommunikationsutrustning och reparationer av elektriska lok. Paketet omfattar dessutom den 223 km långa och mycket bergiga Tashguzar - Qumqo'rgo'n- linjen som delvis finansierades av JICA och som öppnade för första gången i augusti 2007. 

Elektrifieringen förväntas sänka driftskostnaderna och energiförbrukningen och samtidigt öka hastigheter, kapacitet och effektivitet på Toshkent - Termez - sträckan, som utgör också en del av norra transportleden för internationella styrkor i Afghanistan.