Alstom levererar 20 Pendolinotåg till Polen

Bild: Alstom

Den polska operatören PKP Intercity har tilldelat Alstom ett kontrakt värt 665 miljoner kronor. Kontraktet innefattar tillverkning av 20 snabbtåg och ett underhållsavtal på upp till 17 år, inklusive byggandet av en ny underhållsdepå. De första tågen är beräknade att börja levereras under 2014.

PKP Intercity kommer köra tågen på existerande banor i Polen; Warszawa-Gdansk-Gdynia, Warszawa-Krakow, Warszawa-Katowice. Tågen kommer att färdas mellan Warszawa och Gdansk på 2,5 timmar, och mellan Warszawa och Krakow samt Warszawa och Katowice på drygt 2 timmar.

Tågen består av 7 vagnar vardera, och baseras på Alstoms nya Pendolino standardplatform. I enlighet med kundens önskemål kommer lutningsfunktionen inte att integreras. Tågen kommer att rymma 402 passagerare, och färdas i högst 250 kilometer i timmen. Tågen kommer att tillverkas i Alstoms fabrik i Savigliano i Italien, där Pendolinos har tillverkats i över 30 år. 

För att reducera buller i enlighet med ny Europeiska standard är tåget strömlinjeformat och extra isolerat under tågkroppen. Dessutom har tåget försetts med utrustning på hjulen som absorberar vibrationer och därmed också är tänkt att reducerar buller. 

Förutom att möta den senaste Europeiska standarden för interoperabilitet (ERTMS) har tågen till PKP utrustats med signalsystem som klarar att köras inte enbart i Polen utan även i Österrike, Tjeckien och Tyskland. 

Alstom kommer även att leverera ett heltäckande underhåll av tågen i som längst 17 år. En ny depå på 12 000 kvadratmeter, belägen i Warszawa med cirka 100 medarbetare, kommer att byggas för ändamålet.