Idag invigs Hallandsåstunneln

Foto: Kerstin Eriksson/Trafikverket

Idag tisdagen den 8 december invigs äntligen Sveriges längsta järnvägstunnel, den 8,7 kilometer långa Hallandsåstunneln- På plats finns bland andra infrastrukturminister Anna Johansson och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Och det är inte bara en tunnel som invigs utan även tre nya stationer i nordvästra Skåne: Barkåkra, Förslöv samt Båstad.

Denna dag kommer att ha fullspäckat program med bland annat tal av såväl Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som infrastrukturminister Anna Johansson. Därtill medverkar representanter för Trafikverket, Skanska, Vinci och Sydsvenska handelskammaren. Även de högsta kommunalpolitikerna från berörda kommuner, däribland Ängelholm och Båstad, kommer självklar att finnas på plats. Samtidigt bjuds allmänheten in för att ta del av festlighetrna , det blir allmänunderhållning vid den norra tunnelmynningen med Johan Wester som konferencier och bland andra Eric Saade som en av många uppträdande artister.

Hallandsåstunneln ersätter det kurviga och branta enkelspåret över Hallandsås, som invigdes 1885. Det har utgjort en rejäl flaskhals på Västkustbanan, som går mellan Göteborg och Lund. I och med tunneln kan godstågens vikt fördubblas och istället för dagens fyra tåg per timme kan banan trafikeras av 24 tåg per timme. Tunnelbygget startade 1992. Fem år senare stoppades det på grund av miljöproblem. En tredjedel av tunneln var då byggd. 2003 återupptogs tunnelbygget och den 13 december 2015 tas den i bruk för allmän trafik.