För hög hastighet bakom olycka med TGV-tåg

Foto: David Monniaux/Wikimedia Commons

I lördags spårade ett franskt höghastighetståg av typen TGV ur utanför Strasbourg och orsakade ett tiotal dödsoffer, vilket gör olyckan till den värsta någonsin med ett höghastighetståg i Frankrike. Enligt experter är den troliga orsaken bakom urspårningen att tåget höll för hög hastighet.

Vad som är särskilt allvarligt med tågolyckan är att den skedde på en nybyggd bana med testvagnar, vilket gör att man i princip kan utesluta tekniska brister beroende på utslitning av materiel.

Marc Fressoz, specialist på järnvägstransporter och författare till boken FGV (Faillite à grande vitesse), intervjuas av sajten 20 minutes om de troliga orsakerna bakom tågolyckan.

- Uppenbarligen är det en för hastighet som ligger bakom olyckan. Varför då? Det är ganska hemskt att säga det, för det automatiserade systemet är ganska effektivt, så det kan bero på bristande uppmärksamhet. Med hänsyn till fredagens händelser hade kanske alla tankarna någon annanstans. Men flera felaktiga inställningar kan ha varit med den i bilden. I princip ska ett fel som beror på den mänskliga faktorn rättas till av de automatiska systemen, säger han till 20 minutes.

Tågolyckan reser frågor om huruvida det råder en bristande säkerhetskultur inom SNCF, tågoperatören.

Att så många som ett 40-tal passagerare varav flera barn åker med i testvagnar, som var fallet i lördags, hör dock inte till ovanligheterna enligt Marc Fressoz.