Brasilien storsatsar på järnvägen

Brasilien kommer att bygga 4600 km järnväg till en kostnad motsvarande 178 miljarder kronor. Satsningen är ett sätt att få fart på den ekonomiska tillväxten, enligt landets president Dilma Rousseff.

På frågan varför regeringen inte satsar på järnväg, svarade Rousseff i en tidningskolumn att bygget av ”nästan 3400 km järnväg pågår idag”. ”Vi går vidare med den nord-sydliga järnvägen, vi bygger och bygger om Transnordestina, vi kommer att bygga den öst-västliga järnvägen, investera i São Paulos järnvägsring och införa höghastighetståg”, meddelar presidenten. I samarbete med statliga och kommunala myndigheter har den federala regeringen också börjat investera kraftigt i stadstrafiken igen. Motsvarande 69 miljarder kronor har anslagits till tunnelbaneprojekt, som ska byggas i Brasiliens 24 största städer, enligt Roussef.

"Många projekt är redan i gång, inklusive den 15 km långa, första etappen av Porto Alegres tunnelbana med 13 stationer, som förväntas ta emot 300000 passagerare om dagen," skriver presidenten vidare.