Finansministern om Norrbotnia-banan

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Regeringskansliet/Kristian Pohl

Finansminister Magdalena Andersson (s) var nyligen på rundbesök i Norrbotten. Vid anhalt Luleå uttalade hon sig om projekt Norrbotniabanan. Enligt Piteå-Tidningen, som var på plats, så råder osäkerhet kring projektet.– Jag hoppas, men jag ger inga löften, sade Magdalena Andersson till Piteå-Tidningen.

 – Vi är kritiska till att den borgerliga regeringen lade ned projektorganisationen, men den gått igång igen, sade Andersson till Piteå-Tidningen, som dock backade från tidigare s- löften om byggstart före 2018

 -  Man ska inte lova. Det vore dumt, men jag hoppas att det kan gå igång under mandatperioden, sade Andersson, som pekar på att skälet till att det inte finns med pengar i höstbudgeten beror på att de kommer att finnas med i nästa infrastrukturplan, uttalade Magdalena Andersson till Piteå-Tidningen.

Piteås S-märkta kommunalråd Peter Roslund gav en kommentar till Piteå-Tidningen.

– Hon är inte påläst. Vi borde kanske informera ministern om vad som gäller, säger Roslund, som pekar på att tidigare har både statsministern och infrastrukturminister Anna Johansson (S) deklarerat att bygget ska igång under perioden.

Han är inte heller orolig för ekonomin.

– Det behövs inga pengar från regeringen nu. Det finns redan 200 miljoner kronor avsatta i form av EU-medel och pengar hos Trafikverket så projekteringen kan gå igång, sade Roslund till Piteå-Tidningen.