Nu öppnar Nordic Rail 2015

Hela transportbranschen möts på Elmia i Jönköping. Foto: Elmia

Den 6-8 oktober samlas transportbranschen till tre viktiga dagar på Elmia i Jönköping med fokus på framtidens vinnande transportlösningar. Tre dagar av nyheter, diskussioner och debatter om transportsystem, järnvägar och vägar – allt som rör infrastruktur, framtidens transporter och intermodala lösningar.

Vilken sträckning höghastighetsbana söder om Jönköping är bäst för Sverige? Vad vill beslutsfattarna med persontrafiken i Norden? Hur ser näringslivets visioner ut för framtidens transporter? Detta är några av frågorna som diskuteras under tre dagar på Elmia i Jönköping på de tre mässorna: Nordic Rail, Future Transport samt Nordic Road. 

Elmia Nordic Rail är Nordens ledande järnvägsmässa. Elmia Future Transport är den ledande transport- och logistikmässan i Sverige och ett viktigt forum för att diskutera framtidens transportsystem i norra Europa. Parallellt med Elmia Future Transport arrangeras Elmia Nordic Road, som är nykomlingen i den stora transportfamiljen. Elmia Nordic Road är en mässa för vägen, dess infrastruktur och underhåll.

På tre dagar arrangeras inte mindre än 100 olika seminarier där experter, branschföreträdare och politiker behandlar de mest aktuella frågorna just nu. Anders Wijkman, ordförande för Miljömålsberedningen, talar om klimatperspektiv på framtida transporter, Gunnar Alexandersson, som leder utredningen om järnvägens organisation på uppdrag av regeringen, berättar om utredningens arbete hittills och de viktigaste frågorna inför slutbetänkandet den 23 december, och Henk van Dieren, vd på Samskip Van Dieren, framgångsrik speditör i Europa, talar om strategier för hållbara transportsystem i Europa. Dessutom gör Lena Erixon, nytillträdd generaldirektör på Trafikverket i Sverige, sitt första offentliga framträdande för branschen.

Missa inte heller utdelningen av branschens tyngsta pris – Future Transport Award. Tre finalister tävlar i tre kategorier var - Public Transport, Intermodal Goods och Road Security. De nio finalisterna berättar på varsitt seminarium om sina smarta lösningar och priset delas ut på transportbranschens stora galakväll onsdagen den 7 oktober.