Nätverket Höghastighets-banan redo för Sverige-förhandlingen

Bild: Nätverket Höghastighetsbanan

Med en månad kvar innan Nätverket Höghastighetsbanan ska lämna sitt underlag till Sverigeförhandlingen, träffas nätverkets ledande politiker och tjänstemän i Växjö för en första diskussion om kommande medfinansiering och förskottering.

-Dagen är ett viktigt startskott inför kommande förhandling, säger Bo Frank (M) kommunstyrelsens ordförande Växjö kommun, Nätverket höghastighetsbanan ska vara så väl förberedda som möjligt inför kommande samtal med Sverigeförhandlingen.

Förhandlingsprocessen startar första kvartalet 2016 och under hösten ska nätverkets medlemmar ta fram en gemensam strategi för hur medfinansierings- och förskotteringsfrågan ska hanteras. Parallellt har riksdagsledamöterna från Blekinge, Kronoberg och Kalmar bjudits in för att få en genomgång av Nätverket Höghastighetbanans arbete. På agendan står en genomgång av arbete och diskussioner kring frågan med företagare från sydöstra Sverige.

-Det är viktigt att våra riksdagsledamöter ges möjlighet att fördjupa sig i frågan och möta några av de nära 600 företag som slutit upp bakom vårt arbete, understryker Kristina Thorvaldsson, samordnare Nätverket höghastighetsbanan.