SJ:s fyra nya SJ 3000-tåg tas i trafik

SJ 3000. Foto: Stefan Nilsson

SJ:s nya SJ 3000-tåg tas i trafik den sjätte februari. Premiärturen går mellan Sundsvall och Stockholm. SJ har övertagit de fyra första av sammanlagt tjugo stycken SJ 3000-tåg av Bombardier Transportation. De resterande tågen kommer att levereras under våren och sommaren 2012.

Reginamodellen har testats under vintern och visat sig vara pålitlig. SJ lanserar även sin nya informationstjänst ombord.sj.se på det nya snabbtåget. Tjänsten ska visa trafikinformation på skärmar i vestibulerna samt finnas tillgänglig på en hemsida på tågets lokala nätverk. Resenärerna ska även kunna se film på sina datorer genom tjänsten.

– Resenärerna får tillgång till ett bekvämt, modernt och driftsäkert tåg. Det finns gott om benutrymme och plats för bagaget och bistron är specialgjord för att möta dagens kundkrav. Det nya tåget är särskilt anpassat till funktionshindrade resenärer med modern rullstolslyft, extra rullstolsplatser, breda gångar och rymliga toaletter, säger Elisabeth Lindgren.

Beställningen av tågen gjordes 2008 för 2 miljarder kronor. Sedan dess har 150 personer arbetat med förstudie, unktionsbeskrivning, design, teknik- och säkerhetsgodkännanden, produktion och rullande fordonstester.

– Att ta fram ett sådant här fordon är i praktiken samma sak som att driva ett företag, säger Claes Broström.

I mitten av februari kommer tågen att sättas i trafik på Ostkustbanan.