Pågatåg trafikerar Halmstad

Halmstad C. Foto: Christer Wiik

Från december 2015 blir det sju turer Helsingborg – Halmstad med skånska Pågatåg. Det beslutade kollektivtrafiknämnden i Region Skåne på ett möte. Lösningen är framtagen tillsammans med Region Halland och berörda kommuner. Trafikverket ger slutgiltigt besked i september.

Det blir sju dubbelturer måndag till fredag mellan Helsingborg och Halmstad. Tågen kommer att göra uppehåll i Ängelholm, Båstad, Laholm och Halmstad. Kostnaderna kommer att fördelas mellan Region Halland och Region Skåne.

- Det här förbättrar resmöjligheterna mellan Skåne och Halland och underlättar både jobb- och studiependling, säger Stefan Svalö (S) regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Den nya satsningen beräknas generera 115 000 nya resor på helår på sträckan.

- Genom att köra sju dubbelturer på sträckan alla vardagar får vi en bra möjlighet att locka över bilister från E6an. På 50 minuter tar man sig smidigt från Helsingborg till Halmstad vilket konkurrerar väl med bilen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Det nya upplägget innebär att halvtimmestrafiken med Pågatåg förlängs från Ängelholm till Halmstad med uppehåll i Båstad och Laholm. Pågatågstrafiken Ängelholm – Förslöv får timmestrafik. I upplägget gör man också en översyn av regionbusstrafiken på Bjärehalvön för att bättre anpassa busstrafiken till tågtrafiken.

Trafikverket som är den instans som tar det slutgiltiga beskedet kring tågtrafiken och upplägget för sträckan, beslut tas i september.