Citadiståg på väg till Ecuador

Alstoms första Citadis - ekipage av totalt fjorton nya spårvagnar, på väg till Ecuador. Foto: Alstom

Den första Citadis-spårvagnen för ecuadorianska staden Cuenca har lämnat Alstoms La Rochelle-fabrik i Frankrike. Spårvagnen beräknas segla sedan vidare från Antwerpens hamn den 17 maj och förväntas anlända i Cuenca i slutet av juni.

År 2013 undertecknades ett kontrakt på 142,6 miljoner dollar mellan staden Cuenca och CITA Cuenca-konsortiet, som leds av Alstom och CIM, Ineo och TSO. Alstoms andel av projektet omfattar leverans av 14 spårvagnar, samt elektrifiering, kraftförsörjning och systemintegration av linjen.

Ett separat kontrakt på 72,1m dollar, som omfattar byggandet av underhållsdepå för rullande materiel slöts med konsortiet Tranvía Cuatro Ríos de Cuenca konsortiet. Projektledning och kontroll verkställs av SMT-AC/Artelia Ville & Transport inom ramen av ett tredje kontrakt som är värt 8,2 miljoner dollar.

Citadis, som har ett så kallat 100 % lågt golv och som är 33 meter långt, kan transportera 300 passagerare. Spårvagnarna kommer att använda Alstoms APS marknära strömförsörjning när det gäller kontaktledningen i Cuencas historiska stadskärna. De återstående spårvagnarna, som kommer att levereras under oktober i år, sätts in i kommersiell tjänst nästa år.

Ecuadors första moderna spårvagnslinje omfattar 10 km med 27 hållplatser. Projektet finansieras huvudsakligen av den franska regeringens nya Land Reserve Credit Fund.

Källa: Alstom