Volvo IT tar hem miljardkontrakt av SJ

Foto: Stefan Nilsson

SJ har valt Volvo IT som enda leverantör av IT-relaterade tjänster och går således från fyra leverantörer till en leverantör. Enligt SJ:s informationschef kommer kostnaderna att sänkas med en tredjedel efter effektiviseringarna. Kontraktet är värt upp mot en miljard kronor för Volvo IT.

– Det som till sist fällde avgörandet var vilken leverantör som vi kände att det var lättast att samarbeta med –  varken den tekniska lösningen eller priset blev den avgörande faktorn. Båda leverantörerna mötte våra behov på bra, men på olika sätt, säger Björn Rosell till IDG.se.

Avtalet löper i sju år framåt och innebär att Volvo IT tar över applikationsdrift, förvaltning, service desk och arbetsplatser som tidigare hanterats av Evry, CGI och Fujitsu.

– Det är Volvo ITs ansvar att se till att våra applikationer rullar och kan användas. Vill vi sedan göra något med applikationen, alltifrån periodvisa rensningar till kodförändring så beställer vi det aktivt. Så vi betalar inte för löpande förvaltning utan efter användning kan man säga, kommenterar Björn Rosell vidare.