Stora beställningar för Bombardier i Europa

Foto: Bombardier

Bombardier har tagit hem tre viktiga beställningar i Spanien, Storbritannien och Tyskland på signalsystem, tågunderhåll respektive lok.

 I Spanien har Bombardier fått ytterligare en signalsystemorder, denna gång som del av ett konsortium under ledning av Alstom. Beställningen från ADIF, den spanska motsvarigheten till Trafikverket, avser sträckorna Valladolid – León och Venta de Baños – Burgos. Ordervärdet är cirka 339 miljoner euro varav Bombardiers andel är 144 miljoner. Leveransen ska ske inom 24 månader och omfattar även underhåll i 20 år.

Spanien är en betydande marknad för Bombardiers signaldivision, med 3 000 anställda över hela världen och affärsledning och FoU-center i Stockholm. Sedan tidigare har Bombardier projektansvar för signaluppgraderingen av de första delsträckorna i den spanska Medelhavskorridoren, som är Castellbisbal-Tarragona och Almussafes-Valencia-Castellón.

I Storbritannien har Virgin Trains förlängt ett underhållsavtal med Bombardier till 2019. Avtalet har ett ordervärde på 103 miljoner pund och gäller underhållsservice för de Super Voyager-tåg som trafikerar Virgin Trains linje längs den brittiska västkusten.

I Tyskland har Bombardier slutit ett ramavtal avseende 65 TRAXX-lok med leasingföretaget Railpool. Avtalet är totalt värt 250 miljoner euro baserat på listpris. Railpool fraktar gods över hela Europa och loken kommer att användas dels på sträckor mellan Polen och Nederländerna, dels i Tyskland, Schweiz, Österrike, Ungern och Rumänien.