Nytt strejkvarsel från Seko

Foto: Sendelbach

Vid lunchtid varslade Seko om att utöka arbetsnedläggningen till sina medlemmar på Kustpilen i Östergötland. Stridsåtgärderna där träder i kraft den 17 juni klockan 04, enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Även Kustpilen opereras av Veolia. Där arbetar 60 Seko-medlemmar.

- Väldigt tråkigt att facket tar till ännu en, enligt vår mening, onödig åtgärd och som drabbar än fler tågresenärer, säger Veolias presschef Klara Haage.

Enligt henne kommer en strejk på Kustpilen, om den bryter ut, att drabba ytterligare 1 500 dagliga tågpassagerare utöver de cirka 80 000 som berörs av strejken på Öresundstågen och Snälltåget.

Haage kan ännu inte säga om arbetsgivarsidan kommer att svara med några motåtgärder eller inte.

Tvisten mellan Seko och arbetsgivarorganisationen Almega gäller bemanningen på Öresundstågen som körs av tågoperatören Veolia. Veolia har sagt upp över 250 lokförare och tågvärdar som väntas söka jobben igen - nu under andra, enligt facket, sämre anställningsvillkor.

Ett krav från Seko är att facket får rätt att begränsa antalet timanställda. Arbetsgivaren hävdar att man i dag tvingas betala full lön för deltidsjobb.

Seko hänvisar till att ingen lösning i den pågående tågkonflikten är i sikte. Men facket anklagar också Veolia för att vilja lösa sommarens vikariebehov på Kustpils-tågen med timanställda och betecknar det hela som en "ny timanställningsskandal".

"Veolias metod att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas villkor måste få ett slut", säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

"Vi får hela tiden in nya vittnesmål från timanställda på Veolia som berättar hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt. Är man inte tillgänglig sätts man upp på 'svarta listan' och telefonen slutar ringa. Detta är helt oacceptabelt".

Enligt Rudén är förslaget till ny organisation på Kustpilen sämre än bemanningsplanen på Öresundstågen.

Kustpilen kör tågtrafik på sträckorna Linköping-Kalmar och Linköping-Västervik.

(TT)