HSG-sliptåg testas i Sverige

Foto: I Jönköping presenterade Vossloh Rail Services företagets höghastighetssliptåg, som ska testas i Sverige.

Vossloh Rail Services är en del av Vossloh-familjen som ställer ut i gemensam monter under Elmia Nordic Rail. Här presenteras en rad produkter från de olika systerföretagen som befästningssystem, diesellok, spårvagnar med mera. Vossloh Rail Services har valt att presentera sitt höghastighetssliptåg.

 Kontinuerligt underhåll av rälsen anses förlänga dess livstid. Kan man dessutom utföra underhållet med ett ”höghastighets-sliptåg” så stör man inte den dagliga trafiken. Det menar Filip Glebe, vd, på Vossloh Rail Services.– Det kan gå i 80 km i timmen, vilket gör att den klarar att slipa ungefär 10 mil räls under ett skift, säger Filip Glebe.

Sådana här tåg körs redan i Danmark, Tyskland, Kina och andra länder, men i Sverige har det inte varit i drift. Men innan året är slut startar ett pilotprojekt där sliptåget ska testas på svensk mark.– Trafikverket har öppnat upp en liten dörr för att testa nya tekniker, och den möjligheten ska vi ta tillvara på. Förhoppningsvis kan det leda till att det öppnas nya affärer för oss.

 

Källa: Vossloch & Nordic Rail