Deutsche Bahn anlägger höghastighetsträcka i Saudiarabien

Meckas framtida station. Bild: Saudi Rail

Saudiarabien kommer att använda supersnabba tåg för transporter av pilgrimer till Mecka. Landet bygger ett järnvägsnät genom öknen under överinseende av tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn.

Projektet stöter dock på vissa problem. Vägspärrarna runt Mecka och Medina fungerar idag som återvändsgränd för icke-muslimska resenärer, eftersom Islams två främsta helgedomar kan besökas endast av muslimer. Samtidigt ökar antalet pilgrimer år för år. Runt tre miljoner pilgrimer kommer till Mecka enbart i år. Dessutom besöks staden av  12 miljoner andra resenärer. Mecka har drygt 1.5 miljoner invånare.

Enligt saudiska myndigheternas beräkningar  kommer antalet besökare att fyrdubblas under de närmaste tio åren. Därmed står den västra delen av landet inför ett massivt trafik- och transportproblem.

Rutten kommer att anläggas med hjälp av Deutsche Bahns avdelning för Rail Technology. Stora beställningar som denna från Mellanöstern är, enligt koncernledningen, viktigare än någonsin för Deutsche Bahn, eftersom de tidigare så lönsamma affärerna med snabbtåg har minskat avsevärt under de senaste åren.

Det framtida supersnabba pilgrimtåget kommer att tas i trafik tidigast 2017 . Det handlar om en sträcka på 450 kilometer, som förbinder Jeddahs flygplats med Islams två heliga platser.

Från och med 2017 kommer upp till 8 000 passagerare att kunna pendla på sträckan med en hastighet upp till 320 kilometer i  timmen. Det blir den första höghastighetslinjen, som löper genom ett ökenområde,  ifall den planerade israeliska höghastighetssträckan genom Negev från Tel Aviv till Eilat inte öppnas tidigare.