Snart dags för SJ 3000

Foto: Stefan Nilsson
Foto: Stefan Nilsson

SJ 3000 kommer snart att börja rulla på landets järnvägar. Totalt handlar det om 20 nya snabbtåg med 5 000 sittplatser.

– Med SJ 3000 kan vi erbjuda ett nytt snabbtåg till flera regioner som kortar avstånden på ett miljömässigt bra sätt. Med en modern tågflotta står vi rustade att möta resenärernas önskemål och krav inför framtiden, säger Jan Forsberg, vd på SJ.

– SJs befintliga tågflotta har genomgått stora förbättrings- och underhållsprogram under de senaste åren för att fungera bättre i alla väderlekar. De närmaste fyra åren investerar SJ ytterligare 900 miljoner kronor i förbättrad X 2000-teknik. Upprustningen av 160 personvagnar är klar, säger Jan Forsberg.

SJ planerar för att det nya snabbtåget skall trafikera sträckorna från Stockholm till Östersund, Sundsvall, Gävle, Falun och Karlstad. SJ 3000 är specialanpassat till medellånga sträckor och är framtaget i linje med de senaste miljökraven. Driften av SJ 3000 kräver minimalt med energi och 12 procent av den använda energin återmatas till elnätet och tåget är 30 procent mera energieffektivt än SJ:s lokdragna tåg

 – Så snart alla kontroller och tester är genomförda tar SJ över tågen och sätter dem successivt i trafik. För närvarande finns åtta tåg på plats i Sverige, säger Jan Forsberg.