ABB tar hem järnvägsorder

Foto: ABB

ABB har tagit hem order värda mer än 60 miljoner dollar på traktions- och ombordutrustning för den schweiziska tågtillverkaren Stadler Rail.

Den nya affären följer på tidigare order från järnvägsoperatörer som utökar sina flottor av Stadlertåg i Tyskland (Hessische Landesbahn), Ungern (MAV och GYSEV), Italien (Südtiroler Transportstrukturen), Norge (NSB) och Schweiz (Thurbo).

Utrustningen ska installeras i mer än 70 lätta eldrivna tåg av typen FLIRT och GTW för 15 kilovolt växelström (kVAC) och 25 kVAC spänning samt i sex FLIRT eldrivna multisystemtåg för gränsöverskridande trafik.

Dessa order är en fortsättning på samarbetet mellan ABB och Stadler Rail som inleddes 2002. Sedan dess har Stadler Rail beställt traktionsutrustning för mer än 1 200 FLIRT- och GTW-tåg.

ABB:s order omfattar traktionsomriktare med integrerade system för elförsörjningen ombord, såväl som takmonterade traktionstransformatorer. ABB:s traktionsutrustning omvandlar el från luftledningar till de spänningsnivåer som behövs för tågmotorerna samt en mängd kringutrustning och ombordsystem, inklusive belysning, värme, ventilation och automatiska dörröppnare.