Flexity 2-spårvagnar till Kina

Bombardiers spårvagnsmodell Flexity 2 så som den ser ut i Basels spårvägssystem. Foto: Bombardier Transportation

Bombardiers samarbetspartner CSR Puzhen har fått en order från Nanjing i östra Kina för leverans av 15 låggolvsspårvagnar baserade på Bombardiers FLEXITY 2-teknologi.

Spårvagnarna till Nanjing kommer att trafikera sträckor som till 90 procent saknar luftledning. Framdriften i detta fall sker med Bombardiers PRIMOVE-system utrustat med kraftfulla Li-Ion-batterier. De 32 meter långa och 2,65 meter breda spårvagnarna utrustas med dubbla batterisystem. Batterierna laddas via luftledningar som installeras som en integrerad del av hållplatserna. Trafikstart är planerad att ske under 2014.

Bombardier levererar kompletta fordon med egentillverkade drivsystem, boggier och batterisystem samt underhåll och systemstöd för detta inom ramen av ett 10-årigt tillverkningslicensavtal. Avtalet ger även CSR Puzhen rätt att sälja och tillverka låggolvsspårvagnar baserade på Bombardiers innovativa teknologi i Kina inklusive Hong Kong och Macao.

Ordern från Nanjing är den andra beställningen på kort tid i regionen. I januari 2013 beställde staden Suzhou 18 spårvagnar av samma typ från CSR Puzhen. Hittills har Bombardier tagit hem order på över 1 200 FLEXITY 100 procents låggolvvagnar från kunder över hela världen.