Ryskt lån för serbisk järnväg

Ny järnvägsinfrastruktur och nya schweiziska Stadler-tåg för Serbien med finansiell hjälp från Ryssland. Foto: Stadler Rail

Serbiens transportminister Milutin Mrkonjic har uttryckt att han var mycket nöjd med att fullständig återuppbyggnad av järnvägsinfrastrukturen i landet nu kan inledas med hjälp av ett ryskt lån. Transportministern uttalade sig under ett möte med Rysslands ambassadör i Serbien Alexander Chepurin.

Lån på 800 miljoner dollar undertecknades nyligen i Moskva. Enligt Mrnkonjić kommer denna utveckling att bidra till en ännu snabbare utveckling, öka sysselsättningen och påskynda flödet av varor och kapital.  Mrkonjic berättade för ryska ambassadören Chepurin om Serbiens utvecklingsstrategi när det gäller infrastrukturen inom landets transportsektor. Dessutom informerade transportministern om olika slags samarbete mellan länderna ifråga om samtliga transportsätt.  Även inledningen av konkreta infrastrukturprojekt inom järnvägen, tilldelning av transportlicenser och satsning på turism, dryftades under mötet.